Jaarstukken 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Gebouwen

Gebouwen

Beleid

Het beleid voor de gemeentelijke gebouwen is vastgesteld op 26 januari 2017 in de nota vastgoedbeleid Zevenaar.  Hierin is opgenomen dat de gemeente op termijn alleen nog eigenaar wil zijn van:

  • de panden die zij zelf gebruikt;
  • panden die vanwege een bepaald maatschappelijk belang of afbreukrisico niet bij marktpartijen kunnen worden ondergebracht;
  • multifunctionele accommodaties

In 2019 wordt een integraal huisvestingsplan opgesteld. Hierin wordt een strategisch vastgoedplan opgenomen, dat voorziet in de huisvestingsbehoefte van de doelgroepen van beleid. Het plan is tevens de onderlegger voor het verder verduurzamen van het vastgoed.  

In 2018 is het meerjarenonderhoudsplan voor de nieuwe gemeente Zevenaar herzien. Alle panden van voormalig Rijnwaarden en Zevenaar zijn hierin opgenomen.

Beleidskaders

Kwaliteitsnormen

Het vaststellen van het onderhoudsniveau van de gemeentelijke panden wordt gebaseerd op NEN 2767, niveau 3 (redelijke conditie). Voor maatschappelijke en/of publieksfunctie wordt niveau 2 (goede conditie) aangehouden voor de gevels en specifieke ruimten.

Onderhoudsniveau 3 houdt in dat het verouderingsproces over de gehele linie duidelijk op gang is gekomen. Plaatselijk kunnen zich ernstige gebreken voordoen zonder dat deze resulteren in functionele gebreken.

In het geval dat panden tijdelijk onderdeel uitmaken van de vastgoedportefeuille en/of op termijn afgestoten of gesloopt worden, kan worden afgeweken van de onderhoudsnormering. Uitgangspunt in deze situatie zal niveau 4 (matige conditie) zijn. Deze onderhoudsactiviteiten zijn gericht op het wind- en waterdicht houden van het object, op veiligheid en tijdelijke verhuurbaarheid.

Onderhoud

De actuele staat van onderhoud in het algemeen is conform het uitgangspunt conditieniveau 3 “redelijk”. Conform dit niveau is in 2018 onderhoud uitgevoerd.
Voor het pand van de brandweer in Zevenaar is een energiescan gemaakt. Hieruit volgt dat het gebouw niet valt onder de categorie kantoren die voor 2023 dienen te voldoen aan een energielabel van minimaal C.
Echter het huidige gebouw heeft een energielabel E. Om in 2040 te komen tot de doelstelling om  CO2 neutraal te zijn, is het nu een natuurlijk moment om zonnepanelen aan te brengen. De werkzaamheden zullen worden gecombineerd met groot onderhoud aan het dak en het aanbrengen van dakvalbeveiliging. Met het aanbrengen van zonnepanelen zal het huidige energielabel E stijgen naar een A label. Het aanbrengen van de zonnepanelen zal worden uitgevoerd indien hiervoor in 2020 geld beschikbaar wordt gesteld.

Van de gebouwen die naar verwachting op termijn gesloopt / vervangen worden, is het onderhoud aangepast naar een lager niveau.

Financiën

Onderdeel (bedragen x €  1.000)

2018
begroot

2018 realisatie

Verschil

Belastingen

124

102

23

Doorbelastingen

171

176

-4

Dotatie voorziening

133

135

-1

Huisvestingslasten

241

214

26

Leveringen diensten en goederen

139

26

113

Onderhoud gebouwen

294

208

86

Overige lasten

11

10

2

De kosten voor het beheer en onderhoud van de gebouwen zijn in 2018 lager uitgevallen dan begroot.
Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het Integraal Accommodatie Plan (IAP) nog niet is opgesteld en dat het opstellen van de energielabels voordeliger is uitgevoerd dan begroot. Door preventief onderhoud uit te voeren hebben wij ook kosten kunnen besparen op het dagelijks onderhoud van de gebouwen.