Jaarstukken 2018

Veiligheid

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

1.1 Beperken en bestrijden van branden, rampen en zware ongevallen

1.1.1 Verbeteren eerste hulpverlening in alle kernen

Jaar realisatie

2022

Wij stimuleren inwonerinitiatieven die ontstaan om het Zevenaarse AED-netwerk te vergroten. Wij zorgen voor scholing van vrijwilligers.

Stand van zaken

2e VGR

Jaarstukken

Volgens plan

Volgens plan

In 2018 hebben we kunnen zien dat meerdere buurten/wijken crowdfundingsacties hebben opgezet om hun leefomgeving te voorzien van een AED.

In samenwerking met de VGGM is in 2018 onderzocht op welk vlak de gemeente haar faciliterende rol zou kunnen pakken op het gebied van het vergroten van het AED-netwerk.

De punten die hierin naar voren kwamen waren:
- communicatiecampagne om bedrijven en particulieren te bewegen hun AED aan te melden bij HartslagNu.
- scholing van burgerhulpverleners
- collectieve verzekering AED's via de gemeente
- nazorg na verrichten reanimatie.

Bovenstaande onderdelen zullen in 2019 worden opgestart.

1.2 Bewaken van de openbare orde en veiligheid

1.2.1 Bestrijden ondermijning

Jaar realisatie

2022

We nemen preventieve en repressieve maatregelen om vermenging van de onderwereld met de bovenwereld tegen te gaan. Het ondermijningsbeeld voor Zevenaar leverden we in 2018 op. Naar aanleiding van dit beeld stellen we een plan van aanpak op en voeren we de eerste acties uit. Verder verwachten wij een toename van de inzet van burgemeestersbevoegdheden voor het bestrijden van ondermijning.

Stand van zaken

2e VGR

Jaarstukken

Volgens plan

Volgens plan

De burgemeester stelde in december 2018 het plan van aanpak ondermijning vast. Vanaf september begonnen we actief met de aanpak van ondermijning door criminele inmenging te voorkomen. Zo actualiseerden we het Bibob- beleid in oktober 2018 en passen we dit structureel toe in de organisatie. Ook zijn er integrale overlegstructuren om signalen uit te wisselen en de aanpak per casus af te stemmen. De burgemeester sloot in 2018 vijf keer een pand op basis van het 13b Opiumwetbeleid. In alle gevallen is er hennep aangetroffen.

1.2.2 Vergroten veiligheid in de gemeente

Jaar realisatie

2021

We zetten in op en ondersteunen initiatieven van inwoners zoals buurtpreventie in de vorm van Buurtpreventie WhatsApp-groepen. We willen in het kader van buurtpreventie de WhatsAppgroepen verder professionaliseren. Hierbij brengen we beheerders uit verschillende groepen met elkaar in contact, waardoor een groter netwerk ontstaat, waarin beheerders van elkaar kunnen leren. De groepen op het Gelders Eiland moeten hiervoor nog een inhaalslag maken. We ondersteunen, bestendigen en faciliteren minimaal 6 nieuwe inwonersinitiatieven op het gebied van sociale veiligheid.
Vanuit de gebiedsteams zorgen we voor een zorgvuldige en adequate hulpverlening bij huiselijk geweld en overlastgevende personen. De verbinding tussen zorg en veiligheid is hierin van cruciaal belang.

Stand van zaken

2e VGR

Jaarstukken

Volgens plan

Volgens plan

Het gaat goed met de Buurtpreventie Whatsappgroepen. We hebben er in onze gemeente meer dan zestig. Er komen nog steeds aanmeldingen binnen voor nieuwe initiatieven. De doelstelling van zes initiatieven behaalden we. De inhaalslag voor groepen op het Gelders Eiland slaagde. Er is daar nu een beheerdersgroep en we organiseerden bijeenkomsten voor beheerders.
We werkten aan de implementatie van de programmatische aanpak voorkoming van escalatie (AVE). Doel hiervan was om de zorg- en veiligheidsketen beter op elkaar te laten aansluiten zodat de samenwerking gestructureerd verloopt. Ook startten we een overleg Zorg & Veiligheid.

Verbonden partijen

Bedragen x € 1.000

Naam

Openbaar belang en doel

Bijdrage
2019

Veiligheids- en Gezondheidsregio Midden-Gelderland (VGGM)

De VGGM behartigt de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van brandweer, regionale ambulancevoorziening en GGD voor de zestien gemeenten in de regio Gelderland-Midden.

3.657